drukke vakantie... - Reisverslag uit Ambon, Indonesië van Rachelle Hehalatu - WaarBenJij.nu drukke vakantie... - Reisverslag uit Ambon, Indonesië van Rachelle Hehalatu - WaarBenJij.nu

drukke vakantie...

Door: R'Chll

Blijf op de hoogte en volg Rachelle

21 Februari 2007 | Indonesië, Ambon

Hallo allemaal!

Weer even een berichtje uit het mooie en warme Ambon!

Allereerst weer bedankt voor alle reacties die jullie telkens onder m'n bloQs zetten, altijd leuk om te lezen! Iedereen geniet en denkt duidelijk mee, mooi zo!

Ik zit nu op de helft van m'n vakantie; heb officieel drie dagen gehad. Maar met het weekend en m'n VRIJdag erbij is het alweer een weekje haha... Ondanks dat ik vakantie heb, zit ik - natuurlijk - niet stil. Zonde van de tijd ook, toch? Vooral hier! Wat heb ik allemaal gedaan? Even re-winden...

Afgelopen donderdagavond, nadat we naar Air Kaki Setang bij de weeskinderen geweest waren, hebben we een kijkje genomen in een van de cafes die Ambon heeft: cafe Tiwal. Deze ligt in de kota. 's Avonds lopen hier voor het cafe namelijk 'gezelschapsdames' over de stoep, die eenzame meneertjes tegen een leuk bedrag willen vergezellen. Tante Hannah had het niet eerder gezien en was dus nieuwsgierig. Dus wij met z'n allen naar die plek gereden (op de motor) en het cafe binnengelopen. Effe kijken hoe het hier uitziet...
We kwamen binnen in een vrij kleine, donkere ruimte. Enkel discoverlichting. Er was net een bandje van een toetsenist en drie vocalisten begonnen die lagu2 Ambon zongen. Was wel gezellig allemaal, maar wij waren natuurlijk nieuwsgierig naar die dames en die oom2! Langzamerhand zagen we er enkelen binnenkomen. Ze gaan dan in een donker hoekje zitten, maar ik kom de boel natuurlijk verprutsen met m'n videocamera en licht erop... spelbreker! Hahaha, we hebben ons dood gelachen... Het cafe was hartstikke leeg, op een paar ooms, wat dames en bandleden na. Vlak voordat we naar huis gingen, zei een van de zangers tegen oom Freddy dat Doddie - bekende zanger in Ambon - morgen in Hotel Manise zou optreden. Oh leuk, dan zouden we daarheen gaan.

Vrijdag heb ik eerst lekker uitgeslapen 09.00u-09.30u! Dat om mee te beginnen ;-) Even bijtanken van de afgelopen dagen toch... De hele dag heb ik rustig aan gedaan, beetje verslagen bijgewerkt... the usual. 's Avonds zouden we naar Hotel Manise gaan. 't Zou om 19.00u beginnen, nou, we waren er rond 20.30u. Tante Hellen, oom Huy, tante Paulien, oom Anies, oom Freddy, tante Hannah en ik. Toen we bij het hotel kwamen aanrijden, vond ik de parkeerplaats al verdacht leeg. Als hier een bekende zanger zou optreden, kon het toch niet zijn dat om 20.30u nog vrije parkeerplaatsen waren? Maar goed, wij geparkeerd, uitgestapt en naar binnen gelopen. Het was hartstikke rustig binnen. Toen we vroegen of Doddie hier opgetreden had, aan het optreden was of nog zou optreden, keek het personeel ons vreemd aan. Doddie? Niet dat ze wisten. Fijn. Hadden wij weer. Ach ja, we waren hier nu toch, dus we konden net zo goed even kijken wat het cafe van hotel Manise te bieden had. Deze ligt op de bovenste, de vijfde etage van het hotel. In de lift naar boven, door een halletje en toen kwamen we bij het cafe. Het leek meer een zaaltje met een bar en een podium. In de hele zaal stonden lounge stoelen en banken, allemaal gericht naar het podium. In de zaal was het donker, de verlichting kwam door barlicht, wat gedimde lichten aan de muur en van een groot projectiescherm dat aan de muur van het podium hing. Daar werd - natuurlijk - karaokemuziek op gedraaid met vcd's, zodat iedereen die maar wilde kon zingen. Grab the mic if you want! Er waren overigens niet veel mensen. Wij hadden wat besteld en gingen rustig, achterin het cafe, zitten. Achterin, want dan heb je goed beeld over het hele cafe. Met andere woorden: je kunt lekker mensen kijken van daar hahaha! Er waren niet veel mensen. Ook dit keer alleen ooms met jonge meisjes. Die jonge meisjes, gezelschapsdames, werden verzorgd door het hotel zelf. De meisjes zitten in een kamertje, een oom komt langs, kiest er een uit en deze vergezeld meneer voor een uurtje of twee. Wat ze daarna doen, mag Joost weten. En natuurlijk mogen wij gissen... ;-) Ondanks de beetje dodelijke, saaie sfeer, hadden wij met z'n zevenen de grootste lol! Verzoeknummers, badansa terus2.. lachen, gieren, brullen daar! Echt waar! Om een uurtje of twaalf hadden we het gezien daar en verlieten we het pand. Onderweg naar huis bedacht iemand dat in Kusu2 een pesta kateriji was... hmmm, leuk... Dus daar gingen we eerst effe langs. Toen we aankwamen, ging net iedereen eten. Midnight meal. Wat een timing! Nasi goreng telor met kroepoek, dat kwam goed uit, want na al dat gedans en gedrink, hadden we nu honger! Alleen tante Hellen en oom Huy waren moe, dus die skipten deze pesta. Na het eten meteen weer de dansvloer op! Echt idioot, maar supergezellig daar! Na een uurtje hadden onze ogen luciferstokjes nodig, dus zijn we richting huis gegaan. Daar eerst nog nagepraat, nagelachen en foto's en filmpjes van die avond gekeken, voordat we om 02.30-03.00u gingen slapen!

Na zo'n avond was het zaterdag natuurlijk uitslaapdag, dat begrijp je wel. Ondanks uitslaapdag, was ik om 09.00u weer wakker. Alles weer op m'n dooie gemak gedaan; om 10.00u zat ik aan de ontbijttafel. Maar alleen maar wat gedronken, ik zat nog vol van gisteren. Ondertussen was Nona het middageten aan het koken... Langzamerhand werd iedereen in huis wakker, sloegen we het ontbijt over en gingen we direct aan de lunch. Lekker toch... Na het eten hebben we op het buitenterras een beetje zitten hangen, niks doen... Het weer was ook niet echt geweldig, integendeel, harde regenbuien. Het weer kan hier van moment tot moment omslaan. Het ene moment schijnt de zon fel en heb je het bloedheet, tien minuten later komt het met bakken uit de lucht en is het hartstikke koel. Beetje kaarten en muziek luisteren was de middagindeling... Toen het weer in de avonduren weer was bijgetrokken zijn tante Hellen, Sofietje, tante Paulien, oom Freddy en ik even gaan belanja2 in AmPlaz. MET videocamera natuurlijk, want homevideos zijn nog altijd de leukste! Ook dit keer weer... Stelletje idioten in de winkel. Shoppen badansa2 tussen alle kleding en daarna in de supermarkt. Natuurlijk bekeek iedereen ons van alle kanten, maar wat kon ons het schelen, wij hadden de grootste lol!

Zondagochtend ging m'n wekker om 07.00u, want we zouden om 09.00u naar de kerk gaan. Naar de Silo kerk in kota Ambon. Tante Hannah was hier namelijk nog nooit geweest. We hadden verwacht dat het een normale kerkdienst zou zijn, maar dat was het dus niet. Dit keer was in Gereja Silo Sidung Jemaat, dus het was volle bak. En volop muziek. Echt, deze dienst was supermooi! Er was een groot zangkoor en vier kinderen als vocalisten. Nou, die kinderen hadden stemmen! Om U tegen te zeggen... echt geweldig! Om 10.30u was de dienst gedaan, maar het leek heel snel te gaan.
Zondagmiddag ook lekker luieren... 's Avonds kwam m'n neefje - Aledh - nog effe op bezoek, die woont hier vlakbij. Ook weer gelachen met die jongen, altijd lekker droog...

En toen was het weekend weer voorbij en schreef ik weer een lange bloQ! De rest van de verhalen bewaar ik maar tot de volgende keer...

De groetjes uit Ambon!

• 21 Februari 2007 - 14:05

Ap0nG:

Jeeeeh! weer de eerste :) hahahaha ;) Grepske mensen!

Dikke kus voor jou chelliebellie!MHWA!xxxx

• 21 Februari 2007 - 16:10

Christine:

Nou, hier in Den Haag regent het ook de hele dag al, saai weer dus alhoewel het niet zo koud is. In het zuiden des lands vieren ze volop carnaval. Op de valreep voordat ik ga werken, heb avonddienst, schrijf ik je even. Jammer dat Doddie niet heeft opgetreden in Hotel Manise. Wel fijn dat je zoveel lol hebt. Dat hoort er allemaal bij, toch? Ben je al naar Ina Kaka geweest het huis voor ouderen in Paso. Ik weet nog heel goed dat ik daar voor het eerst kwam om voor iedereen een pakket met kleding te brengen van de ouderen uit Heer. Geweldig was dat zoals iedereen met blijdschap reageerde. Er was een oude dame die al een beetje aan het dementeren was en alleen maar Nederlands wilde praten. Toen ik vroeg wat zij wilde hebben in het Nederlands zei ze "een jurk en chocola". Het jaar daarop heb ik speciaal een jurk voor haar meegenomen. Ben heel erg benieuwd hoe het daar nu is. Ik denk dat jij het
    een leuk tehuis vind. Zij zijn tenminste al verder met het kleinschallig wonen. Hier is het net een paar jaar van de grond.
    Nou tot zover maar weer. Ik moet weer aan het werk. Rachelle heb je mijn email nog ontvangen?

Amatoo, groetjes en liefs aan de familie en aan Freddy en Hannah.

• 21 Februari 2007 - 20:53

Bolle:

Hé Chellepel, Wauw wat verhaal weer zeg. Weet je zeker dat je niet op vakantie bent in Ambon? even terugkomen op jouw intervieuw in de Marinjo, meid, wat zijn wij trots op jouw. Meteen die zelfde middag nog kregen wij leuke reakties van verschillende mensen. tante Lily belde mij meteen op en vertelde dat ze het zo leuk vond en dat ze zelfs tranen in haar ogen kreeg bij het lezen van jouw interview. Wat leuk dat zoveel mensen jouw verhaal volgen, nietwaar. Zelfs usi Joke en bung Jan in Amerika. Zo te lezen gaat het mega goed met jouw en bevalt het jouw prima. Ik hoorde al van pa dat het moeilijk zal worden voor jouw als je straks naar huis moet....kan ik me wel voorstellen ja, als ik al je verhalen lees. Maar ik ben alleen maar blij dat het jouw goed bevalt en wetende dat je in goede handen bent, neemt ook een hoop zorg van onze gedachten. Dank U wel usi Paulien en bung Annies en oma en iedereen die Rachelle zo'n fijne tijd bezorgen. Wij vergeten u niet in onze gebeden. Owkee Chellepel. Ik ga er maar even een eind aan breien. Wordt vervolgd. Ohhh ja, zou je aan tante Paulien of oom Annies kunnen vragen hoeveel een wc-closet of een complete WC kost in Ambon? Alvast bedankt! Groetjes en tot gauw schrijfs (ziens over 5 weken...yeeeaaahhhhh..).
    Liefs en een dikke zoen en knuffel.

• 21 Februari 2007 - 21:18

Oom Gemuss En Tante :

Heeeee Chelle,

Lieverd wij genieten telkens weer van jou belevenissen. Of het nou weekend is, of je ervaring tijdens je (werk)stage en nu ook weer tijdens je vakantie. Maar door jouw verhalen komen we tot de ontdekking dat Ambon meer te bieden heeft dan Natsepa alleen.
    En wat gaat de tijd snel pfffff nog maar 2 maandjes en je bent weer thuis. Maar eerst het afscheid.
    Lieverd we wensen je nog een fijne tijd daar.
    Heel veel liefs en een hele dikke kus van Oom Gemussje en tante Leny.

• 21 Februari 2007 - 21:31

Papa:

Hallo lieve meid,
    Met bijzonder veel interesse zit ik elke keer weer jouw verhalen te lezen. Ik ben uiteraard trots op je dat je dit allemaal kunt doen. Nog trotser dat je dit voor onze eigen mensen doet die het heel hard nodig hebben. Waar ik vooral dankbaar voor ben is dat juist de randvoorwaarden voor jou om goed te kunnen funktioneren zo optimaal zijn. Van hier uit zullen je met trots blijven volgen. Dankbaar ben ik ook dat je zo goed wordt opgevangen door tante Paulien, Oom Anies, uiteraard Oma niet te vergeten en de rest van de familie.
    Wetende dat deze periode voor jou zeer leerzame momenten heeft voor jouw studie maar bovenal leerzame momenten met het gewone leven, gebruiken, en gewoonten in ons aller Ambon Manise.
    Doe eenieder daar de hartelijke groeten van ons, uiteraard ook aan oom Freddy en tante Hannah en tot horens......ziens maar weer.

Papa & adik Djeka.

• 22 Februari 2007 - 07:47

Richard, Djedi,dais:

heey chelle,

Dat je dat durfde in die cafes hahahahah. Wel jammer van doddie he, want is best leuke en goede zanger. anywayyzzz plezier maar weer komende tijd.

liefs djedi, richard en daisy

• 22 Februari 2007 - 08:56

hei chelle,

je weet het zelf wel he, de laatste loodjes wegen altijd het zwaarst. zoals je zelf al hebt gezegd, het zal niet meevallen om van je 'luize leven' in ambon afscheid te moeten nemen. heti is goed omt te weten dat je nu weet dar je daar 'thuis' bent daarom geniet er nu maar lekker volop van, de tijd vliegt. maar niet getreurd, als je ade eenmaal hebt gezien, zul je met haar nog veel plezier gaan beleven, tegen die tijd kan ze denkelijk al een paar 'woordjes', inget ola toen in 1994, kalo panggil orang gitu.....
    geniet van je tijd sayang, salam manis to all the family, en vooral tante pauline en oma

• 23 Februari 2007 - 15:22

Ola kaka!!
    Het zonnetje schijnt al de hele dag, en ONZE ZONNETJES zijn ook al de hele dag (van gisteravond) bij ons thuis.. Echt zoo liefff! Ik heb foto's gemaakt, die stuur ik je zsm op goed!
    Oké, enjoy maar nog ff ervan, wantte... voor je het weet komen we ja halen jiehaaaaaa!!!

Loveyou my sis! dikke kusjes van je zusje

• 24 Februari 2007 - 06:51

Dais:

malukupride @ marinjo!!! Superrr cool!

• 24 Februari 2007 - 09:46

Nussé:

Het lijkt er steeds meer op dat je naast je vakantie stage loopt!, maar goed, geniet ervan want voordat je het weet is de tijd om. Je werd al door heel veel mensen gevolgd via deze site, maar nu je intervieuw in Marinjo is opgenomen heb je wellicht landelijke bekendheid. Goed dat je aan geeft dat er nog heel veel hulp nodig is. Nou veel plezier nog en doe iedereen daar de groeten, dikke knufffffel van ons, dada.

• 25 Februari 2007 - 16:54

Oom En Tante P:

Lieve Chelle, met veel bewondering hebben we het artikel in de Marinjo gelezen en zoals hier ook al beschreven werd ook ik kreeg een brok in mijn keel toen ik het las. Jij hebt straks zo veel om op terug te kijken maar voor nu veel succes met je stage en uiteraard en nog een mooie tijd daar in Maluku!
    Veel liefs van ons, oom pela Henk en tante Pela Clara xxx

XXXX

• 26 Februari 2007 - 19:33

T.pela Leny&o.chris:

lieve rachelle,

wat een belevenissen in ambon manise, zoals je ze beschrijft is het net alsof we ook alles zelf meemaken, geweldig gewoon; zijn blij dat je het ontzettend naar je zin hebt. we kunnen het ons heel goed voorstellen dat je dingen tegenkomt die je zo graag zou willen veranderen, daar waar het echt nodig is. nou meid, wensen jou heel veel succes ermee, 'een goed begin is het halve werk' zullen we maar zeggen, we wisten wel dat jij niet alleen van ze leert maar omgekeerd net zo, we zijn erg trots op je en leven met je mee,

dikke kus van ons allemaal uit het maastrichtse.

• 05 Maart 2007 - 14:03

hei chelle,

alles kits? hebben effe weinig te vertellen en daarnaast ook nog druk met andere bezigheden (werken ja). heb nu wel een beetje tijd voor een kort praatje. oh ja als je weekend hebt moet je wel regelmatig rust nemen dan. steeds maar bezig zijn kost energie en dan krijg je verslapping van aandacht of weerstandsvermogen. zorg wel dat je verslagen in grote lijnen al zijn uitgewerkt, aanpassen is dan een kwestie van bijwerken. maar ja zoals ikke al eerder zei usi, de laatste loodjes wegen altijd het zwaarts, dus nog effe doorbijten (door eten kan ook). c u later sayang

• 09 Maart 2007 - 15:43

Zusje:

ZUS! Ik was ff aan het tellen... nog 22 dagen!! jiehieeeeeee....
    Can't wait, maar zielig die papa van ons!!!
    Ga weer een drama maken hoor als ik vertrek hahahhahahahahahahaa..

Loveyou sista!
    dikke KUS *

• 13 Maart 2007 - 22:58

T.Non:

Hé Chellepel, je hebt het zeker erg druk met je huiswerk. Ik was toevallig aan het googlen en dacht, hé kijk ff op de site van Chellepel. Nog ff geduld dan maar. Och ja, nog een paar weekjes maar, dan zien we mekaar, nietwaar.. yiiiiieeeehhhaaa.... ik weet dat het je zwaar zal vallen straks als je afscheid moet gaan nemen van de lieve mensen daar, maar er zijn ook een hele hoop LIEVE mensen hier die jouw ook graag weer terug zien, tis maar dat je t weet geitje.... We nemen je gewoon mee naar huis hoor, echt wel. We missen je ontzettend, vooral Rachelle senior....... hihihi..Hele dikke Kus & Knuf.

• 14 Maart 2007 - 10:42

Chelle:

Iyo, sorry mensen, seng ada waktu untuk tulis bloQ lae barang ada PALENG sibuk dengan pr (pekerjaan rumah)!!!

Tapi selalu ingat dong samua di Belanda!

Sadiki lae la beta pulang... su mulai rasa sedih ni, tapi begitulah. Kalo Tuhan sayang beta bale...

Sampe disini dolo yah!

Cium manis dari kota Ambon!

• 14 Maart 2007 - 12:04

hei chelle,

ja dat zijn de verplichtingen bij het stagelopen. vooral nu naar het einde toe, eerst zorgen dat je dus verslagen ok zijn. dan kan de rest vanzelf weer aan de orde komen. en chelle er is een tijd van komen een tijd van gaan, maar je herinneringen en ervaringen kan niemand je meer afnemen en je bent ook weer 'wijzer' geworden. geniet nog lekker van 'onze' tanah air ambon manisé

• 14 Maart 2007 - 13:26

Zusje:

Uhu, kalau se bale lagi,
    beta pi ambil se lae ahahhahaa..
    C U Soon BABY!!!
    *kus

• 15 Maart 2007 - 16:00

Aisa:

ey chelle,, ng bdankt voor je smsje!!!
    (K)(L) miss you!!

ade

• 26 Maart 2007 - 03:33

Tante Debbie:

Hola Chelle,

Sioh kasiang lawang, su tinggal 1 minggu lae ale stage di Ambon. Trus harus bale untuk selama2nya ke Tanah Balanda, yang cuacanya seng jelas. ;-))

Tapi .... nanti kong kapang2 ale bisa datang baronda lae toh di Ambon, lalu baku dapa deng tamang2 lama/sodara2 di Ambon deng di Negeri Hatu. Batul kaseng Nona Manis ?

Pokoknya katong samua di Jakarta su rindu deng ale. Ahahahaieeeeeé
    So .... sampe baku dapa lae !

Tuhan Yesus memberkati katong samua !

Cium dan polo rapat2. ;-))

• 29 Maart 2007 - 23:36

Mama Tua M.:

Hello Chellebelle, is weer 'n tijdje geleden dat ik weer schrijf,druk druk druk (grapje). om eerlijk tezijn effe geen zin. Ik vind alleen leuk om je story te lezen en ook de reactie van anderen.
    Ik schrijf dit,omdat ik je wilt bedanken voor de mooie foto. Het is bijna zover nog 'n paar weekjes nona AMBON dan kun je weer bitjara bahasa BELANDA.En nog maar één nachtje slapen dan gaat je adik Dj,T.Non,O.Al & O.John. Heerlyk effe ertussen uit....Sampai disina djua...
    Salam dan ciun manis nona ambon...

• 30 Maart 2007 - 06:55

Dais:

hola (tante) chelle

bedankt nog he ;)! Alles goe verders nu eventjes nog he en dan weer terug naar het koude kikkerlandje.

Wil het nog beetje vlotten met schoolopdrachten??? NOg wat presentaties gegeven afgelopen keren???

NOU meis geniet nog eventjes van de weekjes.

liefs DJedi Richard en Daisy

• 30 Maart 2007 - 11:33

kaka èèèèèèè...
    Beta su sing sabar lae kaka!
    Ayooo sadaap seh!! ;)

Nanti katong dua bikin photo di pantai Hatu, terus kirim buat papa! Kasihan katong pun papa tu èè.. Tinggal sendiri di rumah!

Sampai minggu muka è...

ANTJORRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR!!!!!! Wuhahahahahahhaaa (you-snap-toch?!)

Loveyou & tot gauw pantat bau *KUS*

• 02 April 2007 - 12:49

hallo chelle,
    zeg van die lptp is niet slim nu, heb nog geen oplossing. binnenkort is dje daar en die zal nog wat doorgeven. anders moet je haar vragen naar mij te bellen of sms-en, ochee.
    ja usi de tijd vliegt en binnekort zie ik je weer in mestreech, geniet dus nu nog van ons mooi ambon, groetjes aan tante Pauline en oom Anis, de kids en natuurlijk Oma, sampai ketemu di laen waktu lae, amatoo....

• 02 April 2007 - 20:38

Niira:

ho0o0ii ZUS!
    Let je goed op Djeka? haha
    X

• 04 April 2007 - 17:16

Angela:

hallo chellie,

sorry , dat ik nix meer van me heb laten horen !! denk wel aan je hoor .......nog ffe dan ben je weer lekker in hollandia whahahahahah!! ....chel , ik zie je snel en niet te veel huilen op vliegveld .

love ya !!!!!!

• 04 April 2007 - 21:06

Christine Corputty:

Hoi Rachelle, Dat is weer een tijd geleden dat ik geschreven heb. Jou stageperiode op Ambon zit er weer bijna op. Zo te lezen wordt je opgehaald door je zusje. Als je in Nederland ben dan zit ik in Sri Lanka. Werkbezoek. Projecten van de stichting SVHO waar ik bestuurslid van ben en natuurlijk ook de projecten van Horizon Holland. Geniet nog maar van ons mooie Ambon en ik hoop je daarna in Nederland te zien en te spreken. Doe de groetjes aan Paulien en de familie.

Liefs, X-tine

• 25 April 2007 - 07:43

Zusje:

En toen waren CHELLE & DJEKA weer back in town........
    blehhhhh!!!

"WIJ WILLEN TERUG!!!"

• 26 April 2007 - 09:40

Oma Ete:

WELKOM THUIS RACHELLE !!!!!
    Zal je verhaaltjes missen....

• 27 April 2007 - 04:40

Debbie: