Weer een updatetje... - Reisverslag uit Ambon, Indonesië van Rachelle Hehalatu - WaarBenJij.nu Weer een updatetje... - Reisverslag uit Ambon, Indonesië van Rachelle Hehalatu - WaarBenJij.nu

Weer een updatetje...

Door: R'Chll

Blijf op de hoogte en volg Rachelle

17 Februari 2007 | Indonesië, Ambon

Hallo allemaal!

Tis weer een tijdje geleden, maar vandaag dan weer tijd voor een nieuwe blog...

Ik ben weer hard aan het werk geweest en ondertussen veranderd van afdeling: van de interne voor vrouwen (Penyakit Dalam Wanita) naar de longafdeling (Paru-Paru). Ik heb hier wel maar een weekje gezeten, mede om het feit dat er slechte isolatiemaatregelen genomen worden en er veel TBC (tuberculose) patienten opgenomen worden. Eigenlijk alleen maar...

Mijn eerste dag op de longafdeling was natuurlijk weer wennen. Nieuwe afdeling, nieuwe mensen, nieuwe gewoonten. Wat ik telkens merk, is dat kennistekort hier veel speelt. Toen ik net op de longafdeling kwam, vroeg ik bijvoorbeeld of de TBC patienten op een geisoleerde kamer liggen en of ze hier isolatiekleding gebruiken. - Ter info: tuberculose kan via de lucht overgedragen worden (druppelinfectie), dus het risico dat je het krijgt is groot op een afdeling waar veel TBC patienten worden opgenomen. - Ze zeiden dat ze dit wel doen. Dus toen ik met de artsenvisite meeliep, vroeg ik of ik misschien een mondkap etc. kon krijgen. "Ja hoor, kom maar.". Ik kreeg dus een mondkap en verder niks. En ik liep de afdeling op: de deuren van de patientenkamers waren gewoon open! En de ramen... en het bezoek zat gewoon naast de patient, zonder isolatiekleding of dergelijke. En de arts liep gewoon zo binnen... Nou, er ging veel door m'n hoofd! Ik heb ook gevraagd waarom ze geen dichte deuren hebben, waarom de familie gewoon zo binnenloopt en waarom niemand hier goede isolatiekleding gebruikt. Antwoord: 'geen geld' en 'de familie wilt het zelf'. Familie neemt inderdaad hier een groot deel van de zorg over en geld is ook altijd een probleem. Maar volgens mij was kennistekort hier een groter probleem. Of: het omzetten van theorie in praktijk. Want de verpleegkundigen weten dat TBC via de lucht overgedragen kan worden. Maar toch doen ze op de zusterspost een mondkap op, lopen ze de patientenkamer in en lopen vervolgens weer met die mondkap de zusterspost op! HELLOOO...! Dat heeft toch geen nut?! Dus dat heb ik ook gezegd. 'Ja, klopt,' zeggen ze dan. Het lijkt niet echt door te dringen. En vaak zijn de patienten en familie niet goed op de hoogte van het ziektebeeld. Kennis, kennis, kennis... En het toepassen van theorie in praktijk. Laksheid? Weet ik niet. Misschien deels. Want ik merk ook dat ze soms bepaalde dingen gewoon niet doen, omdat ze 'malas' zijn. Geen zin, lui. 'Moet ik weer heen en weer lopen'. Ik vind het soms moeilijk om daarmee om te gaan. Ik probeer wel duidelijk te maken hoe het wel moet, maar je moet uitkijken met hoe je iets brengt. Mensen zijn al gauw beledigd, op hun tenen getrapt. Hier werkt het goed om eerst rustig te observeren en na een tijdje voorzichtig proberen om - misschien via een omweg - dingen duidelijk te maken.

Er zijn veel dingen waarvan ik denk 'dat kan niet zo' of 'dat kan anders'. Veel te veel dingen eigenlijk. Er kan hier zoveel veranderd/verbeterd worden. Ik heb ook veel dingen opgeschreven die anders moeten en een eventuele suggestie van hoe dat anders kan. Want daar hebben ze natuurlijk wat aan. Maar ik moet dit voorzichtig brengen. Ik wil niet betweterig en/of dwingend overkomen. Hier moet je alles rustig aanpakken, heb ik al gemerkt. Dan nemen ze ook dingen van je aan. Maar door m'n presentatie heb ik al veel medewerking gekregen, dus ik weet dat ze open staan voor ideeen en/of voorstellen ter verbetering. En gelukkig ook maar, want uiteindelijk is het alleen om hun te helpen, om hun zorgverlening te kunnen verbeteren.

Ik doe in ieder geval m'n best en ben er ook druk mee bezig. Maar... santai dolo... Volgende week heb ik een weekje vrij: carnavalsvakantie. Ja, hallo, jullie een weekje vrij, beta juga! hahaha
Sinds een week zijn oom Freddy Sahertian en z'n vriendin tante Hannah Tahalele hier. Ook om Ambon te helpen, op te bouwen en te steunen. Oom Freddy is sinds de kerusuhan al meerdere malen teruggeweest en dit jaar is hij weer voor twee weken in Ambon. Voor volgende week hebben we een programma vastgesteld. We gaan pengobatan doen bij de Sekolah Luar Biasa (SLB) (= school met gehandicapte kinderen) en bejaardentehuis Ina Kaka in Passo en bij weeskinderen in Air Kaki Setang. Deze kinderen zijn tijdens de kerusuhan beide ouders kwijtgeraakt. Sommigen van hun hebben gezien hoe hun ouders vermoord werden. De kinderen hebben voor altijd een trauma hieraan overgehouden, maar langzamerhand leren ze ermee leven. Het gaat om iets meer dan 40 kinderen die van de straat geplukt zijn door een vrouw, Nona Lewerissa, die deze kinderen een goed onderkomen wilde bieden. Ze heeft de kinderen opgevangen in een weeshuis, Caleb House, waar ze ze nu voorziet van onderdak, eten en scholing. Het zijn kinderen in de leeftijd van (ik gok) 4 tot 25 jaar. Kinderen van de basisschool, middelbare school en sommigen gaan naar de universiteit. De kinderen komen van verschillende eilanden van Maluku, dus niet alleen van Ambon. Caleb House bestaat sinds 2004, nog niet zo heel lang dus. De kinderen zijn nog niet eerder gecheckt door medici op hun gezondheid, dus daar gaan we volgende week wat aan doen. We gaan met enkele verpleegkundigen en een arts al deze mensen checken en kijken waar we ze - medisch - hulp kunnen bieden.

Het wordt dus weer een drukke week, maar dat is alleen maar goed. Er is genoeg te doen hier, ook al zijn het kleine projecten. Alle kleine beetjes helpen toch? En je moet altijd ergens beginnen...

Ja, het bevalt me hier nog steeds goed en ik krijg steeds meer het gevoel dat ik weer terug kom om meer te kunnen doen. Maar only God knows... Het enige wat ik wil zeggen: er kan hier, op heel veel gebieden, niet alleen in de gezondheidszorg, nog veel gedaan worden. Ambon is zich weer aan het opbouwen, maar alle hulp is welkom en ook nodig.

"Marilah katong berkumpul dan membangun Ambon!"

• 17 Februari 2007 - 14:53

Zusje:

YESSSSSSSSSSS!!!
    De eerste!!
    Jiehieeee.

Check ook: Marinjo, feb-mrt'07 - blz. 31

Loveyou sis, tot snel! dikke (K)

• 17 Februari 2007 - 15:06

Christine:

Fijn weer een bericht van je te ontvangen. Rachelle eigenlijk zouden we wat meer reclame moeten maken om wat meer stagiares zoals jij daar naar toe te sturen die elke keer weer iets oppakken wat de ander heeft gesignaleerd en heeft aangepakt. Als jij straks weg bent dan vervalt het zo gauw weer in het oude en dat is zo jammer. Ik ga er in elk geval mee aan de slag. Goed dat je met Freddy en Hannah meegaat om de pengobatan te doen. Doe ze alsjeblieft de hartelijke groeten van mij. Ik kijk alweer uit naar je verhalen en belevenissen.

God Bless You and all the others.

• 17 Februari 2007 - 15:11

Oom En Tante P:

Lieve Chelle, wat een bijzonder bericht weer. We kunnen ons voorstellen dat je kampt met onmacht als je dat allemaal om je heen ziet. Wij wensen je veel kracht en wijsheid toe. Doe oom Freddy en tante Hannah veel groeten en liefs van ons. Voor jou ook en een dikke kus. Oom pela Henk en tante pela Clara -xxx-

• 17 Februari 2007 - 15:22

Dais:

he chelle,

Er moet idd veel gebeuren maar net wat je zegt je moet de dingen voorzichtig brengen anders word het verkeerd opgevat al zijn de bedoelingen goed. Maar keep up the good work girly blijf dingen benoemen die ze anders zouden kunnen doen, ze hebben dan iniedergeval het van een andere kant kunnen bekijken door te luisteren naar een ander toch, of ze er wat mee gaan doen is de vraag maar je hebt iniedergeval wel je bijdrage geleverd zoals ik gelzen heb is je presentatie goed ontvangen. ;)

He meis geniet van je weekje vakantie.

groetjes Richard, Djedi en Daisy

• 17 Februari 2007 - 19:43

Ani I:

hei chelle,

je hebt nu mogen ervaren dat je in een ander land met andere waarden bent. je hebt zelf aangegeven dat hygiene in een ziekenhuis een belangrijk item is. alleen als je niet altijd beschikt over de juiste middelen en voldoende financien, zul je moeten roeien met de riemen die je hebt. en ja kennistekort is datgene waar je tegen aanloopt, jij wist al dat je qua ontwikkeling een behoorlijke stap terug in de tijd doet. tbc is in nederland 'verleden tijd' men weet er nu mee op de juiste manier om te gaan. het is goed om datgene wat je waarneemt te benoemen en aan te geven, maar je hebt gelijk, het moet met tact gebeuren en vooral het zal ook zijn tijd nodig hebben. veranderingen gaan niet van vandaag op morgen, maar je moet een begin ermee maken en dat heb je bij deze al gedaan. deze indrukken zullen wel heel wat van je gevergd hebben, je moeten inhouden kost meer energie, dan gewoon je werk goed kunnen doen. eh kok bisa ale juga liburan carnaval, khan di ambon sing ada carnaval temie. neem in ieder geval van die vrije week het gemak om de indrukken van de afgelopen week te laten bezinken en dan in je verslag mee te nemen. geniet van de 'korte vakantie', doen wij ook, grtjs aan de familie, c u later sayang

• 19 Februari 2007 - 11:41

Anak-Serani & Gayle:

Hooooooooi mama ani
    wij zijn bij oma Toet thuis.
    We gaan zo de stad in, LEKKER HOSSEN......
    Jammer dat je het niet kan mee maken met mij...
    Dikke KNUFFELKUS van mij
    liefs Angel

Zo Chelle, fijn dat je heerlijk bezig bent!
    Altijd druk heb en jazeker je hebt gelijk ook jij heb rust nodig :)
    Lekker een weekje vrij en super te gek dat je hier in de Marinjo staat.

Meid het ga je super goed
    Kusjes van mij, Gayle
    Ook van Toetje....

*Have Fun* *Love You Always* *Miss You*

• 19 Februari 2007 - 13:37

Ap0nG:

Ik heb je wel gemist hier hoor met vastelaovond...en de rest ook trouwens! Maar we hebben heel veel aan je gedacht!Doe rustig aan daar :)

Kusjes en love yooouuu!!!

• 19 Februari 2007 - 20:58

Nussé:

Hé Chelle,
    Er zijn dingen waarvan je zou willen dat ze anders worden aangepakt, maar helaas gaat het niet altijd zoals het behoort te gaan. Daar zijn een aantal factoren debet aan. In een andere omgeving (en in dit geval ondanks dat je denkt de cultuur te kennen)brengen andere gewoontes een ander (praktische)aanpak. Ook daar zul je aan moeten gewennen. Maar zie het als een leermoment waardoor je -na gewenning- wellicht oplossingen ziet waarmee je de verbeterpunten kan aanpakken. Blijf niet te lang stil staan bij het feit dat er verschillen zijn. In de betrekkelijk korte periode dat je daar bent mag je blij zijn dat er op jou 'advies' al een aantal dingen anders worden aangepakt. Je hele stage periode blijft ook voor jou een leermoment. Geniet in ieder geval van de tijd dat je daar doorbrengt. een dikke knufffffel van ons uit Zitterd.

• 20 Februari 2007 - 08:36

* LOVEYOU *

• 21 Februari 2007 - 11:40

Ani I:

hei chelle,

si adik bilang check marinjo, maar heb je wel een exemplaar, of tante paulien? zal wel niet, dus zal kijken of ik het stuk naar je kan mailen. sabar dulu, maar wel goed gesproken. enne di reclame voor tante nonna is heel leuk, ya goede reclame voor tante nonna. ze heeft een voordeel boven mestreech, ook koho2 is er te krijgen, enak sekali, maar moet ze wel op het menu zetten hoor. ochee chelle tot hier maar even, werk ze, of geniet van de vrije dagen, groetjes aan de familie, c u later sayang